top of page

Dansând la Lughnasa

Data premierei: 02 iunie 2023

Afisul spectacolului de teatru "Dansând la Lughnasa" cu Marius Manole.

de Brian Friel


Regia: Antonella Cornici

Distribuție: Marius Manole

Ana Sivu-Daponte

Anca Pascu

Oana-Maria Dragne

Mădălina Borș

Claudia Moroșanu

Șerban Chițu

Adi Gheo


Scenografie: Alina Dincă Pușcașu

Ilustrație muzicală: Șerban Chițu

Coregrafie: Victoria Bucun

Light Design: Lucian Moga

Asistenți regie: Andrei Piu, Robert Vlad

Afis: Cristina Huțu

Manager: Ana Sivu-Daponte



Spectacolul reunește o distribuție remarcabilă și o echipă de creație de prestigiu, sub conducerea regizoarei Antonella Cornici.


Marius Manole, unul dintre cei mai apreciați actori ai momentului, va urca din nou pe scena Teatrului Tudor Vianu, alături de Ana Sivu-Daponte, Oana-Maria Dragne, Anca Pascu, Mădălina Bors, Claudia Moroșanu, Șerban Chițu și Adi Gheo într-o producție de excepție, care va oferi spectatorilor o experiență autentică și emoționantă a vieții din Irlanda rurală, printr-o poveste plină de pasiune și dramatism.


"Dansând la Lughnasa este o poveste despre dragoste și familie, pierdere și speranță. Textul acesta chiar e o bucurie iar repetițiile la acest spectacol sunt cu totul și cu totul emoționante...Povestea celor 5 surori Mundy și a fratelui Jack a săpat în sufletele noastre...și ne-am descoperit și redescoperit. Demult nu m-am lovit de atâta emoție și dăruire. Spectacolul acesta nu a fost ușor pentru noi dar știu că va rămâne în sufletele noastre!

S-a întâmplat în 1936, în Irlanda..." ( Antonella Cornici- Regizor)

"Ce text frumos, ce partituri minunate. Un text greu. Un text care te poarta in trecut cu duiosie si umor. Iar personajul meu ? Nu e cel mai spectaculos dar e atat de frumos. Imi face bine, mie in primul rand. Ma scufund in el ca intr o apa limpede si calda. E senzatia aia cand ajungi acasa dupa o lunga calatorie cand ai fost mult timp printre straini."(Marius Manole - Actor)

“ Sunt extrem de fericită și mândră totodată că primul meu proiect ca manager este unul atât de sensibil, răscolitor, complex …. Giurgiuvenii merită să aibă acces la producții ambițioase și realizate cu profesionalism și da, se poate și aici, în micuțul nostru orașel de provincie să avem astfel de spectacole. Cu acest spectacol vă dezvălui o parte din mine, a copilului reîntors în orașul natal după o absență îndelungată… Sunt sigură că nu veți regreta dacă veți alege să fiți alături de mine, de noi… !”( Ana-Sivu Daponte – Manager interimar și actriță)


Scenografia spectacolului, semnată de Alina Dincă Puscașu, va fi completată de coregrafia creată de Victoria Bucun, de ilustrația muzicală realizată de Șerban Chițu și de light design - ul semnat de Lucian Moga, oferind astfel o experiență memorabilă pentru toți cei care vor să se bucure de arta teatrală la cel mai înalt nivel.


Brian Friel (1929-2015) a fost un dramaturg, prozator și regizor irlandez, cunoscut în special pentru piesele sale care explorează complexitatea și fragilitatea relațiilor umane și ale identității culturale irlandeze. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "Dansând la Lughnasa"și "Philadelphia, uite că vin!".

Piesa "Dansând la Lughnasa" explorează relațiile dintre cinci surori dintr-un sat irlandez și modul în care acestea își gestionează sentimentele de dragoste, dor și pierdere. Acțiunea are loc în timpul festivalului Lughnasa și este inspirată de amintirile din copilăria lui Friel petrecute în Donegal, Irlanda.

Festivalul Lughnasa (numit și Lughnasadh) este un festival tradițional celtic care se sărbătorea în luna august, pentru a marca recolta de cereale. Numele festivalului provine de la zeul celtic Lugh, iar sărbătoarea era o ocazie pentru oamenii din comunitățile rurale să se întâlnească, să danseze și să se distreze după o perioadă de muncă grea. În Irlanda, festivalul Lughnasa este încă sărbătorit în unele regiuni, deși a pierdut mult din importanța sa istorică.



Teaser by Cristina Huțu


 

Galerie foto "Dansând la Lughnasa"

 


Foto: Cristina Maria Stan

bottom of page