top of page

O noapte furtunoasă & Company


Data următoarei reprezentații 25 mai 2024, ora 19:00

Afisul spectacolului de teatru "O noapte furtunoasă&Company
"O noapte furtunoasă&Company"

Data premierei 06 aprilie 2024

Distribuția: Ana Sivu-Daponte

Regia: Cristi Avram

Scenografie: Ana- Maria Udeanu

Compozitie si ilustratie muzicală: Serban Chițu

Coregrafie: Victoria Bucun

Lighting design: Lucian Moga

Figurație: Alexandra Antinoro, Iosif Adelina, Theodora Neacșu, Maria Sima, Andrei Gabor, Maria Tudoreanu, Eva Tatu, Sara  Nastasă, Marius Vișan


"0 frumoasă suprindere ni se prepară. Peste câteva zile un afiş al Teatrului National ne va chema să admirăm spectacolul O noapte furtunoasă sau Nr. 9. O piesă în adevăr originală. Autorul acestei scrieri, care, cu tot distinsul său talent, voieşte a rămâne invelit în modesta mantie a anonimatului, a izbutit a crea una din acele rare comedii, in care toate condițiunile artei se găsesc pe deplin satisfacute"


Așa era anuntata premiera spectacolului “O noapte furtunoasă”de I. L. Caragiale în "România libera" din 10 ianuarie 1879.

După aproape un secol și jumătate si numeroase puneri în scenă, binecunoscuta comedie continuă să surprindă și să amuze.


Pe data de 6 aprilie, la ora 19:00, avem bucuria si onoarea să vă invităm la spectacolul  “O noapte furtunoasă & Company” un spectacol care aduce un suflu nou scrierilor lui I.L. Caragiale sub bagheta magică a regizorului Cristi Avram:

Caragiale e „de-al nostru” și noi suntem „de-ai lui”! Îl descoperim de mici pentru că facem cunoștință cu opera lui în școală, știm că vorbește despre neajunsurile noastre, ne critică aspru, ne reamintește că nu ne-am schimbat prea mult și, mai ales, că nu speră ingenuu că o vom face. De altfel, prin spectacolul nostru, încercăm să-l redescoperim, să punem laolaltă texte din vasta lui operă și să vedem că „istoria se repetă... (citește mai mult...)


Este a doua colaborare a regizorului Cristi Avram cu Teatrul Tudor Vianu, după succesul înregistrat cu spectacolul "X și 0”, un spectacol care a beneficiat de numeroase recenzii pozitive atât din partea publicului cât și din partea presei.


Suntem siguri că interpretarea plină de energie a actorilor Ana Sivu-Daponte, Anca Pascu, Vlad Bînzoiu, Vlad Ciubotaru, Dani Popa, Claudia Moroșanu, Ștefan Liță, Georgiana Vrațiu, Evelyn Marcu și Robert Poiană va cuceri spectatorii.

"Spectacolul “O noapte furtunoasă & Company” este un spectacol foarte colorat cu multe nuanțe de la alb, negru si gri până la roșu, galben și albastru, la fel cum suntem noi, românii, încă de pe vremea lui nenea Iancu. Mi se pare imposibil ca un om care vine la un spectacol ca acesta să nu găsească ceva care să-l macine sau ceva de care să facă haz de necaz sau chiar să plece cu un ritm al Iunionului în cap. Eu îl joc pe Chiriac, băiatul tejghetar de încredere al jupânului și prietenul “confident” al nevestei acestuia. Cât de încredere sau de confident este de fapt? Aici mă macină și pe mine, așa că vom vedea la spectacol ce decizii ia acest Chiriac și în ce situații este pus atât el, cât și restul personajelor din pricina nopții furtunoase." Vlad Ciubotaru

"Spectacolul „O noapte furtunoasă & Company" vine ca o gură de aer proaspăt într-o atmosferă măcinată de griji. Întreaga echipă, pornind de la un text fabulos, construiește un univers contrastant și invită spectatorii să privească prin două oglinzi - una reflectând comedia absurdă a vieții și cealaltă dezvăluind dramele umane adânc înrădăcinate.

"Rolul lui 𝐒𝐩𝐢𝐫𝐢𝐝𝐨𝐧 este o provocare pentru mine, fiind un 𝑡𝑟𝑎𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖, dar și o mare bucurie. Am norocul să fiu ghidată de un regizor generos, care îmi încurajează spiritul ludic, astfel că fiecare repetiție a adus cu ea noi descoperiri." Claudia Moroșanu

“O noapte furtunoasă & Company” sau despre unul din cele mai frumoase proiecte la care am luat parte în ultimii ani. Când am primit propunerea de a-l juca pe Jupân Dumitrache, „nu am putut ca să o tratez cu refuz". Odată apăsată pedala de accelerație, nu mai pot atinge nici măcar din greșeală frâna. Un delir controlat, un haos organizat, un spectacol cu de toate. Sper la cât mai multe colaborări cu Cristi Avram. E un regizor tânăr cu un bagaj impresionant de creativitate, bun simț și profesionalism. Oferă încredere actorului și îl face să caute ritmul interior ca apoi să explodeze pe scenă într-un spectacol ce, sper eu, va avea ecouri. Până una-alta, eu am ambiț! Țiu când vine vorba la sold-out" Dani Popa

“La fiecare inceput de proiect avem asteptari, dar acesta avea sa fie aparte din atat de multe puncte de vedere…

In plus, vizunea regizorala m-a intors cumva in mahalaua copilariei cu toata frumusetea si grotescul ei. Am inteles ce sursa inepuizabila este acea lume pentru ceea ce am ales sa fac.

Sunt recunoscatoare!” Georgiana Vrațiu

"L-am iubit pe Caragiale încă din adolescență. Satira și umorul fin cu care surprinde esența poporului român trece bariera timpului, ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, că orice reinterpretare a marelui clasic reprezintă, de fapt, doar o altă formă de interpretare a unui prezent perpetuu. "Personajul" meu prezintă poporul în cea mai necosmetizată formă, sub diverse forme. Spectacolul este o explozie de energie, desfășurat pe multiple planuri, care îi solicită ochiului spectatorului o privire ageră a întregului tablou, reprezentând mocirla în care se scaldă societatea românească.”Evelyn Marcu


De asemenea, câțiva membri ai trupei de teatru de amatori a Teatrului Tudor Vianu vor urca pe scenă alături de actori în calitate de figuranți, adolescenții având astfel ocazia să participe activ la realizarea unei producții de o asemenea amploare si să se familiarizeze cu universul complex de dincolo de cortină.

 

“Am considerat mereu că un aspect esențial al inteligenței umane este capacitatea de a recunoaște și accepta cu umor propriile slăbiciuni si astfel, căutând un text pentru următorul spectacol, am optat pentru această piesă.

Caragiale a expus cu ingeniozitate și umor toate neajunsurile românilor, punându-le într-o lumină comică. Piesele sale sunt hilare, deoarece subliniază aspectele umane cu care ne confruntăm și în prezent, fie că vorbim despre elite sau despre cetățeni obișnuiți ale căror comportamente adesea lasă mult de dorit în ceea ce privește educația și integritatea. Vom râde în hohote, insă doar dacă reușim să îndepărtăm masca ipocriziei.

Din punct de vedere actoricesc este un spectacol dificil, dar repetițiile au fost o sursa inepuizabila de bună-dispoziție si energie pozitivă.

Odată cu înființarea trupei de teatru de amatori, am decis să sprijinim cât putem de mult parcursul artistic al acesteia si m-am bucurat sincer când regizorul a venit cu propunerea de a include si câtiva adolescenți, membri ai acestei trupe, în spectacol în calitate de figuranti. "

Ana Sivu-Daponte, managerul Teatrului Tudor Vianu


Ca de fiecare dată, scenografia realizată de tânăra și talentata Ana-Maria Udeanu impresionează prin originalitate si atentie la detalii, mahalaua bucureșteană fiind adusă la viață prin decoruri spectaculoase si costume extravagante. “Pentru “O noapte furtunoasă & Company” în regia lui Cristi Avram, am încercat să simulăm prin decorul creeat un spațiu ce îți sugerează o lume mizeră, rigidă, putrezită, chiar o referință a celebrului film alcătuit din mai multe texte ale lui Ion Luca Caragiale, “De ce trag clopotele Mitică?”.

Contrar decorului rece, personajele acestei lumi dau viață spațiului și îl colorează inclusiv cu o notă de amuzament ce este integrată în costumele acestui spectacol, punând accentul pe kitsch-ul românesc dus la exagrare.”(Ana- Maria Udeanu)


Ilustrația muzicală semnată de Serban Chițu și lighting designul realizat de Lucian Moga completeaza atmosfera, în timp ce coregrafia Victoriei Bucun reușește sa impresioneze prin expresivitate și prin abilitatea sa de a transmite emoții prin mișcare. “Mă pun permanent în locul spectatorului, pentru că, dacă noi suntem în stare să schimbăm ceva, cât de puțin, la oamenii care vin în sală, atunci suntem câștigați. Nu mă refer la schimbări geniale, ci la starea de spirit a oamenilor. Pentru a atrage tinerii trebuie să nu-i minți, ei simt minciuna extraordinar de repede. Și atunci trebuie să faci spectacole foarte bune. Dacă ai făcut măcar un om să simtă ceva, e perfect.” Victoria BucunVârsta recomandată: 14+


 

Trailer

  

Galerie Foto

 


 

Comments


bottom of page